Tuesday, 30 December 2014

Summary 2014 : Tahun rezeki buat kami

Assalamualaikum..
Beberapa hari lagi dah nak habis Tahun 2014 ni...sayang nak meninggalkan tahun yang penuh rezeki buat me...Alhamdulillah..apa yang berlaku tahun 2014 semua perkara yang baik-baik saja..

 Februari 2014
Kami mulakan tahun 2014 dengan bercuti bersama-sama my family di Gambang Resort 

April 2014
Kami berpindah masuk ke rumah kami sendiri

Jun 2014
Kami sekeluarga bersama family side Encik Abah selamat menunaikan ibadat Umrah

September 2014
Berakhirnya episod PJJ kami, me dapat transfer ke Hospital Sultanah Aminah,Johor Bahru

Walaupun nampak tak banyak, tapi rezeki-rezeki ini betul-betul memberikan kesan yang besar pd hidup me..mmg semua perkara di atas adalah perkara impian me sekian lama..n tak sangka,semua Allah izinkan berlaku dalam 2014 ni..syukur Alhamdulillah...semoga tahun 2015 memberikan rezeki yang lebih lagi...

Saturday, 27 December 2014

Banjir2014 : Doakan adik saya

Assaalamualaikum..
Banjir di Pantai Timur kali ni mmg betul-betul dahsyat...news feed kat fb sentiasa menunjukkan gambaran di sana...sangat2 sedih n sangat2 risau..
Adik me yang bongsu skrg tgh praktikal kat salah sebuah ladang di Daerah Machang..last dpt contact adik sy dua hari lepas (25hb Dec).. katanya dah tiga kali pindah sbb rumah yg mereka pindah tu pun turut dilanda banjir..n rumah ketiga yang mereka tumpang tu pun air dah memenuhi laman rumah..lepas tu terus x dapat hubungi..risaunya hati me...
Kawan-kawan,tlg doakan adik me dan rakan-rakan selamat... n sama-sama kita doakan banjir di Pantai Timur cepat surut...

Update :

Alhamdulillah adik sy dah hubung saya mlm tadi (27hb Dec), itu pun menggunakan wassap (Wifi tuan rumah yang ditumpang) sbb line telefon masih tak boleh digunakan..

Dr pengalaman dia,4 kali pindah..rumah pertama banjir mencecah ke lampu jalan, pindah rumah jiran atas bukit, juga masih banjir..pindah rumah banglo 2 tingkat, pun dinaiki air...akhirnya pindah kampung sebelah, masih juga banjir,tapi setakat dihalaman rumah shj...pindah menaiki bot bomba, melalui celah2 kabel elektrik..dah mcm laut katanya...

Rumah nenek rakannya hanyut, melanggar rumah lain, menyebabkan rumah tu pun runtuh..kesian..motosikal yang ditinggalkan pun xtau ape cerita...

Bila tanya ada makanan tak..dia kata makan setakat apa yang ada..telur, maggi n sardin...itupun sudah syukur...

Wednesday, 24 December 2014

Pengalaman Pertama Cuci Gigi

Assalamualaikum..
 
Umur dah 28tahun, baru nak pengalaman pertama cuci gigi? Hehe..itulah..me ni sebenarnya penakut sgt nak jumpa doc gigi..x pernah la menyerah diri...melainkan zaman-zaman sekolah dlu..pas abis sekolah terus tak check gigi...nasib baik gigi ok,xde masalah..
 
Mulanya temankan Encik Abah check gigi minggu lepas..kami pergi ke Klinik Gigi Rakyat kat area Uda..jumpa Dr Prema,baik n lembut je orangya..Encik Abah cuci n tampal gigi..pastu me pun teringin nak check jugak..n doc tu check for free je..hehe...masa check tu dia ckp
 
"Ur gigi is very good la dik..."
 
Bangga la sekejap..tapi lepas tu dia sambung..
 
"Tapi kat belakang gigi bawah ni u tgk dik...ada karang gigi la..ini pun perlu cuci..sudah keras mcm batu"
 
Dia pun hulurkan cermin,bg me tgk...rupenya kat blkg gigi bawah mmg ada karang gigi...doc kata sbb lidah kita selalu rest kat situ,jd sisa makanan senang melekat n lama-lama jadi karang gigi...makin lama makin keras n susah tanggal..jd me set another app untuk cuci gigi..which is Sabtu lepas.
 
Karang gigi bawah (credit)
Jadi,sekali lagi kami ke klinik gigi yang sama..n request doc yang sama..masuk je bilik,baring n bukak mulut..tetiba rasa menyesal plak serah diri kat doc gigi ni...doc pun keluarkan la senjata-senjata beliau..sepanjang proses tu mmg me pejamkan mata je la...x sanggup nak tgk senjata tu masuk dalam mulut..huhu
 
Memule doc cuci gigi geraham bawah kanan..pastu suh kumur..ada darah cket..kemudian die mula cuci karang kat blkg gigi tu,pastu die suh kumur lg..n me rasa mcm ada serpihan-serpihan keras..me ingatkan gigi yang tertanggal,bila tanya doc, rupanya karang gigi tu yang tertanggal..mmg keras..sepanjang proses tu mmg penat cket bukak mulut, n bila doc bersihkan celah-celah gigi rasa ngilu sgt..just tahan je la..nasib baik x sakit..bila dah selesai,me tgk cermin, mmg dah tertanggal la karang tu...rs mcm bawah gigi tu rompong cket (bekas karang gigi yang dah tanggal) n lidah penat sbb asyik nak main tmpat rompong tu je...hehe..
 
Caj masa tu RM100 je..dpt free Sensodyne n Listerine..Encik Abah tak puas hati sebab masa dia cuci kena caj RM200..nurse tu gelak je sambil cakap
 
 "Gigi wife Encik bersih cket,x banyak nak kena cuci"
 
hehehe...
 

Monday, 22 December 2014

Buah Delima dari Mekah

Assalamualaikum..
Semalam me sekeluarga melawat saudara yang baru pulang dari menunaikan Umrah..sepupu Encik Abah belikan me buah delima dari Mekah,sebiji je,besar..sepupu Encik Abah ni pun TTC jugak..kebetulan masa diorg bertolak hari tu, me tgk kat Mekah n Madinah tgh musim delima..jd me kata kalau terjumpa n tak menyusahkan nak kirim sebiji delima..Alhamdulillah ada rezeki me..sepupu Encik Abah tu pun beli 2 biji je, satu untuk dia n satu untuk me..

Delima dari sana besar-besar..n isi mmg betul2 merah delima la..nyum2..berkat Tanah Suci kan..kat cni susah nak jmpe delima mcm tu..kalau ada pun kecik2..n x merah sgt..delima yg sepupu beri tu masih elok,walaupun ada pecah cket (mgkin terperap lama dlm pjalanan) n rasa dah x berapa fresh la..masa me g umrah dulu, bukan musim delima,jadi x jumpe..tp buah-buah lain banyak...pun besar2 jugak..

Delima ni buah dari syurga..mmg dalam al-Quran ada ayat yang mengatakan buah ni dr syurga..

 
Ertinya :Pada keduanya juga terdapat buah-buahan, serta pohon-pohon kurma dan delima (Surah Ar-Rahman ayat 68)

Dulu masa projek Biologi Tanaman Herba kat sekolah menengah,me ada tanam pokok delima ni..2 tahun lepas habis sekolah me datang tgk balik, pokoknya dah tinggi..tapi belum berbuah..sekarang ni taktau la apa cerita pokok tu..kalau berbuah Alhamdulillah..ada jugak org yg makan hasil tanaman me...hehe...

Wednesday, 17 December 2014

WW. : new header

Assalamualaikum..
 
Orang takde seni, x pandai edit2 bagai..tp sibuk nak buat new header..hasilnya header tampal-tampal je la labuu...hehe..
 
 

Free header from blogdesignbydani

Tuesday, 16 December 2014

Dua berita gembira

Assalamualaikum..
 
Hari Khamis lepas me dpt dua berita gembira...dua org kawan me telah selamat melahirkan bayi mereka..sorang pd pukul 12 tgh hari..n sorg lagi 2petang...Alhamdulillah
 
Kawan yg 1st ni my officemate, Kak S..umur 32 tahun,bekas TTC..dah kwen 3 tahun lebih..bila check doc, doc kata takde ape-ape masalah..n Alhamdulillah conceive naturally..baby pun selamat..baby girl..

Kawan yang kedua ni pulak kwn masa kitorg kat U..pernah me cerita kat sini .. tentang kerisauannya sebelum berkahwin, takut lmbat mengandung disebabkan senggugut teruk dan doc kata bila dah mengandung, tkut x bole bersalin normal sbb ada masalah tulang belakangnya..tapi Alhamdulillah, kuasa Allah dia bunting pelamin n selamat bersalin baby boy secara normal walaupun induce..
 
Kalau dlu, me mesti sedih2 bila dgr kwn2 pregnant or bsalin..tp sekarang dah ok, tak perlu sedih2 sbb itu rezeki mereka..yakin pd rezeki ALLAH..positif!!

Friday, 12 December 2014

Skrin Angkasa di JB

Assalamualaikum..
 
Musim cuti sekolah ni, dua org anak buah Encik Abah ada datang dari Semenyih (anak SIL1)..untuk mengelakkan mereka bosan duduk dirumah, kami bawa mereka keluar jalan malam..destinasi Skrin Angkasa kat depan pejabat MPJB..baru je beroperasi..serentak dgn Majlis Perkahwinan TMJ hari tu kalo tak silap..
 
Mula-mula bawa mereka makan steamboat kat Stulang..pastu baru gerak ke bandar..Meriah dah depan pejabat MPJB skrg ni..da mcm mini ICT..sesuai untuk bawa anak-anak bersantai di waktu malam..lgpun ramai family yg lepak sini..couple2 kurang..meriah la..Skrin Angkasa ni betul2 atas jalan utama nak ke Pusat Bandar JB..mula-mula me datang dulu,jalan tak ditutup lagi..sekarang bila malam jalan dah ditutup, so orang ramai boleh lepak-lepak n bergambar bawah Skrin Angkasa ni..tapi jalan mmg jem sangat le..
 
mini ICT

Air pancut dan jata negeri


Ramai betul orang bergambar n melepak kat bawah Skrin Angkasa ni..skrin memaparkan pelbagai gambar...bunga api, bunga-bunga, bendera Johor..dan lain-lain..
 
Bunga Api
Bunga
Bendera Johor
badut
Ada jugak beberapa orang badut kat sini...memula me ingat bagi belon free je kat bebudak..rupanya bayar RM1 untuk satu belon...pandai diorg ni bisnes kan..rsnya mereka ni wat part time kat sini...cr duit lebih..untung mudah..sbb ramai bebudak berminat nak beli belon2 tu..rezeki mereka..
 
Bila dah puas biar anak-anak buah berlari n berjoget sakan..kami pun balik..dalam kereta tetiba anak buah yg 1st tu (umur 8tahun) ckp mcm ni
 
"Adam rasa hari ni hari yang paling menggembirakan untuk Adam..dpt jalan-jalan tgk lampu, dpt main pasir, dapat tgk badut,dapat pedang..apa Adam nak semua dapat"
 
Terharu pulak dgr anak buah ckp mcm tu..benda simple je yg me n Encik Abah buat untuk mereka, tp begitu besar makna pd mereka..hujung minggu ni mungkin plan nak bawa mereka masuk zoo pulak...

Thursday, 11 December 2014

Air mata ibu

Assalamualaikum..
 
Hari ni me jumpa seorang pesakit..auntie India umur dalam 70an..dua-dua mata dah tak berapa nampak..me panggil dia masuk bilik,nampak dia seorang sahaja...dgn mata x berapa nampak,bjalan perlahan-lahan..
 
Me : Auntie,sorang saja ke?
 
Auntie : Iyalah..sorang saja..anak-anak semua tak guna! (dgn suara sebak)
 
Me : Anak-anak mana? Auntie tinggal sama anak ke?
 
Auntie : Anak semua kerja,x mahu ambil cuti.. (terus menangis....)
 
Me : (Speechless jap) sudah la Auntie,xmau nangis lagi..
 
sambil terus sambung periksa Auntie tu..
 
Sebak me dengar..anak ada ramai pun x semua bole bantu bila mak ayah dah tua..kesian Auntie,dah x kuat jalan..dah x berapa nampak..pergi hospital sorg2..
 
Sebenarnya ramai je pesakit yg mcm ni me jumpa..org tua dibiarkan sorang, x faham ape2 pun psl penyakitnya..apa salahnya anak temankan, boleh bincang dgn doktor ttg penyakit mak n ayah..baru dpt buat management dgn baik, n outcome pun baik..
 
Pernah sekali ada Auntie Cina, bila tanya kenapa anak x datang..beliau jawab "itu menantu xde suka sama saya, dia suruh sy pergi C (mati)" terkejut saya dengar...
 
Nauzubillah,minta dijauhkan dr jd mcm anak-anak mcm ni...
 
google image
 

Wednesday, 10 December 2014

WW : Suplement untuk suami

Assalamualaikum..



Suplement untuk Encik Abah buat masa ni..itu pun selepas diheret masuk ke Guardian..susah benawww nak disuruh makan suplement..huhu

 

Monday, 8 December 2014

Me n Kucing

Assalamualaikum..
 

Siapa setuju dengan kenyataan di atas?
 
Hari tu tgk entri Yani Batik Pink dgn kucing2nya..geram je..comel2 semua..
 
Me mmg dr kecik lg da dibesarkan dgn dikelilingi kucing..Alhamdulillah dijodohkan dgn Encik Abah yg mmg pencinta kucing jugak..kucing pertama yg me ingat masa me Darjah 1 or 2..kucing jantan nama Pi'it..tapi kucing ni terpaksa dibuang sebab pernah mencederakan my mak..
 
Kucing kedua me namanya Cheeky,ambil kat rumah jiran masa me Darjah 5..ini kucing yang paling lama me ada,sehingga umurnya 15tahun..bayangkan dari me sekolah rendah,sekolah menengah,uni, kerja..sampai la me berkahwin dia masih ada..kira kami membesar sama-sama la..ms memula me beli kereta,balik kampung siap bawak Cheeky jalan-jalan naik kereta..hehe..n masa nikah pun me ada bergambar dgn Cheeky ni..very good cat..tapi masa me bertugas di Kuching,satu pagi my mak call..bgtau Cheeky da mati,ada org racun..xtau la kenapa dengki sgt org tu dgn kucing ni..sedih sgt masa tu..satu hari suntuk menangis..
 
Cheeky
Berbulan juga nak hilangkan rasa sedih tu..tp mmg sampai skrg bila balik kampung,mcm terbayang-bayang je Cheeky ni masih ada dirumah mak..kemudian me n Encik Abah cuba nak pelihara kucing sendiri..kami ambil kucing di SPCA Kuching,anak kucing warna kuning..siap vaksin..tp bila bawa balik rumah, dalam seminggu demam selsema n mati..kami ke SPCA semula dan SPCA gantikan dgn kucing lain..sama jugak..lepas seminggu demam selsema n mati..serik nak ambil di SPCA lagi..kemudian Encik Abah terjumpa kucing di masjid,masih ada ibu..me kata ambik je la dgn ibunya sekali..warna kuning jugak (kami mmg suka kucing warna kuning).. beri nama Kunsyuk,tp kami panggil Adik je..

Adik
Bila dpt transfer Johor, Adik terpaksa ditinggalkan dgn jiran..mmg sedih sgt masa nak serahkan Adik tu, meronta-ronta dia..padahal selalu je tinggalkan dgn jiran tu jika me pulang bercuti..mcm tau je me nak tinggalkan dia..lepas serahkan pd jiran,me masuk rumah n menangis teresak2..terlampau sedih..mcm x bersedia lg nak berpisah tapi terpaksa..lepas beberapa bulan jiran bgtau Adik dah takde..redha je la..

Lepas Adik mati, mmg belum ada hati nak ada kucing lg..tp minat tu masih ada..ada sekali tu, FIL bawa balik kucing, comel..Joy namanya..kawannya bg..tp mampu pelihara x sampai 3 bulan, sebab me x mampu nak beri komitmen,lgpun tinggal dgn MIL..MIL x berapa suka kucing..jadi Joy hanya diletakkan dalam sangkar di luar rumah..me mmg x suka buat kucing mcm tu, kalau ada kucing biar dia jadi sebahagian family kita,biar dia masuk rumah..duduk dalam rumah..tapi x boleh buat mcm tu,jd me let go Joy,beri pada org yg bole beri kasih syg yg lebih sempurna untuk Joy.. 

Joy yang gebu


Masa duduk Mersing pun just bg stray cat makan kat luar rumah je..sekarang ni pun sejak pindah Viscaria banyak kucing sesat datang rumah..ada yang da besar,ada yang masih kecil..kami just bg makan je la..kucing datang dan pergi..teringin nak ada kucing kesayangan,tp keadaan tak mengizinkan..xpelah..


Tuteh, kucing jiran
kucing di stesen bas, menumpang sayang

kucing penjual mutiara di Sabah..hehe





Wednesday, 3 December 2014

Tetiba je Nuffnang ni?

Assalamualaikum..

Tetibe plak byk masuk BE dari Nuffnang ni..sampai 6 tu yg On Going..

Actually ape yg buat BE ni masuk bebanyak ye?
Nak kata selalu update,skrg ni mmg bz selalu x menyempat..

sape tau?

Monday, 1 December 2014

Tips minum air putih

Assalamualaikum..
Masa me kecik2 dlu me mmg x suka langsung air putih, bila minum air putih je terus rasa loya nak muntah,jd me mmg selalu minum air manis..me mula belajar minum air putih sejak sekolah menengah,n smpai universiti pun masih kurang...satu botol sehari pun susah nak habiskan..tp sejak TTC ni mmg perlu minum air masak selalu,kena kurangkan air manis.. 

Kawan me pernah bgtau,keperluan air setiap orang berbeza..bergantung kepada berat badan..1liter air untuk setiap 25kg berat..mcm me,berat 55kg,perlukan air sebanyak 2liter lebih..memula mmg susah..tp me amalkan tips di bawah,Alhamdulillah..sekarang da bole kekalkan 2liter lebih sehari..cuma kalo time bercuti tu ssh cket nak istiqamah..hehe..

1.Pastikan air senang dicapai
Pastikan air ada di mana-mana anda berada..di dapur,pastikan sentiasa ada air putih dalam jug, dalam bilik tidur pun pastikan ada botol air putih,sekurang-kurangnya dua botol..di ofis pun pastikan air ada atas meja anda supaya anda nampak botol air tu,dan tak lupa nak minum air...letak botol air di tepi katil,bangun tido terus capai dan minum.
  
2.Bawa air ke mana-mana
Perlu ada botol air yang kecil n mudah dibawa ke mana-mana,hatta untuk pergi shopping pun..botol perlu lah menarik n perlu dibersihkan selalu..skrg me kalau nak keluar ke mana-mana mesti bawa bekalan air sndiri, walaupun nak ke pasar atau servis kereta..lebih-lebih lagi untuk perjalanan jauh..
 
3.Bawa air sendiri walaupun makan di luar.
Biasa me kalau makan kat kedai makan mmg tak minum air suam di kedai tu..xtau la..sebab rs mcm geli n loya..huhu..lagipun kdg2 air terlalu panas..jadi bawa air sndiri dr rumah,n minum puas-puas tanpa rasa was-was.
 
4.Perlu ada water filter dirumah
Jika mampu, pasang la water filter di rumah..mcm bioaura ke..atau skrg ramai yg guna water filter coway..senang..tak perlu masak air n tunggu air jadi sejuk..tp me biasa walaupun psg water filter, tetap masak air tu..mlm2 sebelu tido masak air panas..esok pagi da sejuk,transfer je dlm jug atau botol..lgpun kebersihan air paip skrg diragui..huhu
 
5.Beli stok air mineral di kedai borong
Bagi yang tiada water filter dirumah,beli stok air mineral di kedai borong,lebih jimat berbanding membeli secara runcit..masa duduk menyewa di Mersing dlu (tiada water filter) me mmg pastikan stok air mineral sentiasa cukup..letak di rumah atau di pejabat..

6.Tetapkan waktu minum air
Contoh..lepas bangun tido, setiap kali lepas solat, sebelum ke ofis, selepas sampai ofis, setiap setengah jam di ofis, setiap kali lepas buang air, sebelum balik kerja,selepas sampai rumah dan sebelum tido..jadi bila dah terbiasa dgn waktu2 disiplin minum air,kita takkan lupa lagi..

botol air untuk ke pejabat..biasa tgh hari dah habis n me refill semula, tahan sampai petang, balik rumah refill lagi untuk bekalan sebelum tdo..

 sekian,selamat minum air :)
  

Thursday, 27 November 2014

Kejutan di hari lahir ;)

Assalamualaikum..
 
Surprise di hari jadi me 12Nov lepas..pagi2 nak g keje masukkan brg dalam kete..tetibe eh..
 


  
Ada sejambak bunga n sekotak hadiah..
 
Hehe..pandai Encik Abah buat surprise...
 
Bila tanya mana belajar?
 
Dari kawan katanya..hehe..
 
Siap belajar dr kawan..sbb mmg me tau beliau x pandai nak surprise2 bagai ni..
 
Apa hadiahnya? Sepasang jubah n shawl dari Zawara..
 
Bila tanya mcm mana pilih?
 
Kawan cadangkan katanya..
 
huhu!!
 
Terharu dgn usahanya itu,
 
Terima kasih..        

Friday, 14 November 2014

TTC : Me n PCOS

Assalamualaikum...
 
Diam tak diam,dah hampir dua tahun perkataan PCOS stuck in my head..PCOS PCOS PCOS!! 
 
Me diagnosed PCOS sejak awal 2012..skrg dah nak masuk 2015..sepanjang hampir 2 tahun ni,mmg dah boleh relate kan problem kat dr sndr mmg bpunca dr PCOS..tp me jenis mild je..x byk pun simptom PCOS yg ada pd dr me..
 
Antara simptom PCOS:
 
1.Menstrual problem,
Yup,mmg itulah punca yg menyebabkan me tahu me ada PCOS..sebab utama me g klinik masa awal2 2012 dlu adalah sbb Cik P tak muncul-muncul selama 2 bulan..stress mak!! G klinik,doc wat TVS..tgk2 kat ovari ade gugusan anggur ovum yg tak matang..so sah PCOS!! Nangis makkk!! My period mmg dr dlu lg tak regular..cycle panjang, 35-40days...ada kala mencecah 60days T_T ... tapi ade je org yg mmg cycle panjang,anak dah berderet..rezeki memasing kan..
 
2.Hair loss on the scalp and hair growth on the face,chest, back,stomach,thumbs or toe (hirsutism)
Hair loss!! Yes,my big2 problem since school..me pernah cerita kat sini .. memula dlu mmg pelik la npe la rambut byk sgt gugur ni..tukar mcm2 shampoo pun sama je..then bila study about PCOS baru la tau, rupanya related..
Tapi Alhamdulillah hirsutism tu x jadi plak pd me..kulit muka ok je,x berbulu ;P
 
3.Acne and oily skin
Alhamdulillah acne tu takde, tp oily skin tu ada sket la..tak teruk sgt,masih under control :)
 
4.Upper body obesity
Pun takde, dr sekolah lagi mmg me selalu ditanya "kenapa kau kurus sgt ni" makan banyak mana pun kurus keding jugak..tp sejak kahwin ni ade naik cket la..xla keding je mcm dlu..hehe..
 
5.Not ovulating and repeat miscarriages
Not ovulating tu x pasti plak..tp menurut doc,punca cycle panjang tu sbb kita tak ovulate la..repeat miscarriages tak pernah lagi sbb mmg belum pernah pregnant,harap2 tak berlaku la bila dah pregnant nanti..amin..
 
6.Depression and mood swing
Depression tak pulak..tp mood swing tu iye..kronik sgt terutama masa baru-baru kawen dlu..asyik nak marah, nak merajuk, nak berangin...nasib baik la Encik Abah penyabar..skrg bile da tau punca, da bole control..masukkan dlm kepala ni semua salah PCOS,bukan salah sendiri n org lain..lebih byk bersabar n fikir rasional..so merajuk tu akan reda..lama-lama takde dah merajuk2 berangin2 ni..sesekali tu normal la kan >.<
 
7.Breathing problem (obstructive sleep apnea) 
Atau berdengkur, atau org Johor panggil bersendor!! Haha..ok,me ni orgnye jenis sopan2 je..tp bile tdo sopannya tu terus hilang sbb berdengkur tak hingat..huhu..tak sangka plak masalah ni berkaitan PCOS..sebelum ni baca dengkuran sbb penat..tapi masih tak berapa faham kenapa PCOS bole sbbkan dengkuran, atau dengkuran yg sebabkan PCOS? nanti me study balik ye 
 
Sumber : sini
 

Thanks for reading ;)