Saturday, 27 December 2014

Banjir2014 : Doakan adik saya

Assaalamualaikum..
Banjir di Pantai Timur kali ni mmg betul-betul dahsyat...news feed kat fb sentiasa menunjukkan gambaran di sana...sangat2 sedih n sangat2 risau..
Adik me yang bongsu skrg tgh praktikal kat salah sebuah ladang di Daerah Machang..last dpt contact adik sy dua hari lepas (25hb Dec).. katanya dah tiga kali pindah sbb rumah yg mereka pindah tu pun turut dilanda banjir..n rumah ketiga yang mereka tumpang tu pun air dah memenuhi laman rumah..lepas tu terus x dapat hubungi..risaunya hati me...
Kawan-kawan,tlg doakan adik me dan rakan-rakan selamat... n sama-sama kita doakan banjir di Pantai Timur cepat surut...

Update :

Alhamdulillah adik sy dah hubung saya mlm tadi (27hb Dec), itu pun menggunakan wassap (Wifi tuan rumah yang ditumpang) sbb line telefon masih tak boleh digunakan..

Dr pengalaman dia,4 kali pindah..rumah pertama banjir mencecah ke lampu jalan, pindah rumah jiran atas bukit, juga masih banjir..pindah rumah banglo 2 tingkat, pun dinaiki air...akhirnya pindah kampung sebelah, masih juga banjir,tapi setakat dihalaman rumah shj...pindah menaiki bot bomba, melalui celah2 kabel elektrik..dah mcm laut katanya...

Rumah nenek rakannya hanyut, melanggar rumah lain, menyebabkan rumah tu pun runtuh..kesian..motosikal yang ditinggalkan pun xtau ape cerita...

Bila tanya ada makanan tak..dia kata makan setakat apa yang ada..telur, maggi n sardin...itupun sudah syukur...

2 comments:

  1. smg Allah permudahkan untuk semua mangsa2 banjir...memang terukbanjir di kelantan tahun ni..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah selamat...sama-sama kita doakan keselamatan saudara kita di sana

    ReplyDelete