Wednesday, 27 November 2013

wordless wednesday : 4 tahun

Assalamualaikum..


Semalam,ulang tahun kami ke 4..
Alhamdulillah..sepanjang 4 tahun,dia berkhidmat dgn me.
Dari Shah Alam, ke Kuching, kembali ke Johor..
Tak byk masalah, tak byk kerenah..
Sayang,walau bukan kereta mahal..
Tapi hasil titik peluh sendiri..aset pertama lepas 3 bulan bekerja..

Pic : umur setahun,lokasi Tg. Karang,Selangor, color masih cantik..skrg dah pudar....

Tuesday, 26 November 2013

mengigau

Assalamualaikum..

Pagi tadi lepas siap2 nak g keje,tetiba my roomate tegur

"**** sedih ke? mlm tadi mimpi apa?"

me jawab "sedih kenapa?mimpi apa?"

my roomate kata mlm tadi dia terbangun kul 2 pagi sebab nak g toilet..pastu terdengar me menangis,merintih2 siap dgn tersedu2 n sedut hingus! huhu...

me fikir balik,tak ingat pulak mimpi apa mlm tadi..tapi sebelum tido tu mmg me sedih..siap update status kat fb "tetiba rasa sedih"

Punca sedih adalah bila Encik Abah bgtau sekarang ni guru tgh wat pertukaran besar-besaran..ramai cikgu2 dpt transfer..mana yg duk Sabah Sarawak tu dpt transfer balik semenanjung..kwnnya di KK yg baru lepas bersalin dpt transfer balik Johor dekat dgn suami..bagus lah..rezeki mereka,kesian jugak bila ada anak duduk jauh2 mcm tu..pastu bukak FB tgk my fren yg juga cikgu n PJJ semua dpt transfer ikut suami..ada yg baru kwen 3 bulan pun dah dpt duduk dekat suami..tetiba me rasa sedih,mengenangkan diri sendiri..yg dah hampir 3 tahun berkahwin pun masih berjauhan..sampai kul 12 lebih pun masih lom dpt tido memikirkan dugaan ni..mungkin me terlelap masa dalam kesedihan..sebab tu la sampai terbawa2 dlm tido...

cepatlah kesedihan ni berlalu...

Monday, 25 November 2013

Joyyah,call me Joy

Assalamualaikum..


hi..my name is Joyyah, u can call me Joy
i am cute, and i know it

huhu..entri merepek lagi sebab takde cerita TTC..

Ni kucing kat rumah MIL..si Joy ni my FIL bwk balik..asalnya kucing kwn dia,tp kwnnya tu dah tamau bela..so my FIL mengenangkan yg anaknya (Encik Abah) n menantunya ni suka sgt kat kucing,so FIL pun amik bwk balik..dan terus menyerahkan tanggungjawab menjaga si Joy ni pada kitorg..Encik Abah bengang! haha..sebab dia pun wat masa ni tamau ada komitmen pada kucing..sbb bz ngan sekolah n kelas master,lagi pun belum ada rumah sendiri n MIL mmg tak suka kucing...tapi disebabkan tanak jadi anak derhaka, kami menurut sahaja..

Maka,kamilah yg bertanggungjwb menjaga si Joy ni..tapi sebab me kerja jauh, Encik Abah je la yg uruskan Joy..kesian jugak kat Joy ni,kena kurung dlm sangkar jek kat luar rumah..sesekali baru keluarkan..tu pun x lama sebab takut dia jalan jauh n tak tau balik or kena culik..actually me kalo ada kucing me suka kucing tu bebas dlm rumah je..barulah kucing tu jadi manja dgn kita,tp sebabkan rumah MIL ada baby,mmg takde harapanlah Joy ni nak masuk rumah..jadinya takde bonding antara kami n Joy..siannnnn Joy..syg kucing secomel ni dibiar dlm sangkar je..

Bulan lepas,ada sepupu Encik Abah dtg rumah..dia tgk Joy n berkenan..kitorg decide nak bg je kat sepupu Encik Abah tu,sayang mmg sayang,tp x sanggup dah nak tgk dia terkurung je mcm tu..rasa berdosa jugak walaupun makan minum semua kami sediakan..xpelah,demi kebahagiaanmu Joy...huhu

Semalam terbaca cerita sedih, pasal Hero,si kucing kudung.. dah selamat 'kembali ke sana' akibat leukimia..sedih sebenarnya bila baca jalan cerita Hero ni..lagi sedih bila tgk video dia..rasanya satu Malaysia kenal kot kucing ni..me masa mula2 tgk video dia menangis,kenapa kejam sgt manusia yg potong kaki dia tu...n menangis bila pandang mata dia,betapa tabahnya dia menjalani hidup tanpa kaki depan..nasib baik lah dipertemukan dgn Papa Hero..Alhamdulillah,berkat menyelamatkan Hero..Papa Hero sekarang dah buka Cat Village..semoga urusan Papa Hero dalam menyelamatkan kucing2 terbiar dipermudahkan...


R.I.P Hero..

Wednesday, 20 November 2013

wordless wednesday : cross stitch

Assalamualaikum...


akhirnya jumpa juga org yg jual kit cross stitch..
me beli online di fb..kit termasuk kain aida, benang, jarum n kertas contoh..
tapi kain tu petak kecik2 la..mcm x best lak nak jahit..me fikir nak beli kain lain la..yg biasa tu..
hihi..yg ni tak tau la bila siap...

Tuesday, 19 November 2013

kosong....

Assalamualaikum..

Today CD4...Alhamdulillah Cik P mai on CD30 hari tu..menjadikan cycle lepas 29 hari je..bagus,tahniah..

Di kala me tgh malas nak wat apa2 usaha, di kala me melanggar semua pantang larang sebagai TTC, x jaga diet, x bersenam...Cik P mai elok je...kalau dulu bukan main lagi..jaga makan, exercise.. Cik P tingtong gak..huhu..xpaham la dgn Cik P ni...tapi xpe la..bagus la da dtg..

Hmm..xtau nak update apa ye...blogwalking TTCian lain semua bukan main semangat berusaha..dgn diet..exercise..suplement..mcm2 lagi la...tetiba rasa rendah diri pulak..sebab me ni sejak x jumpa doc ni...mood nak TTC ni ke laut pulak..exercise dah makin malas..diet apatah lagi..weekend lepas balik rumah my mak..semua yg diidamkan dpt..pisang tanduk goreng,ayam masak lemak cili api,kari daging, sambal sardin, mee soto...semua belasah jek! teh tarik n teh ais mmg hari2 la bila kat rumah mak..sebab my mak mmg dah faham sgt my fav drink tu...pulak tu,balik ada musim durian...apa lagi...berulas2 la durian masuk perut...hmmmm..

hmmm...hhmmm...dan hmmm...

xtau la..kenapa rs kosong jeeeee...

k la...

bye!




Tuesday, 12 November 2013

27th

Assalamualaikum..



Alhamdulillah..hari ni genap me berusia 27 tahun..sepuluh tahun melepasi sweet 17..masih lagi sweet..hehe..syukur atas semua pinjamanNya semenjak 27 tahun me hidup di dunia ini..semakin menghampiri hari bertemuNya..

Pagi-pagi bukak homepage google,nampak word Google tu jadi mcm ni...


Dalam hati kata "Aik? Ada kek? Mcm tau2 je my birthday hari ni?" bila lalukan cursor kat google tu kuar perkataan "Happy Birthday Nurul ******* " oh..rupanya kalo kita tak logout gmail mmg dia akan detect birthday kita..jakun sikit..hihi..ke mmg dah lama Google wat mcm ni..me je yg 1st time tau nih!!

Pagi2 tadi my mak dah call ucap selamat hari lahir..pastu Encik Abah msg plak..Encik Abah smlm lg dah wish sebelum tidur..xde celebrate pun,nasib PJJ kan..huhu..tp xpelah..ingatan dari jauh tu lagi bermakna..

Weekend hari tu g Jusco,plan nak g makan2..dr rumah plan nak makan Kenny Rogers..tp bila dah tiba Jusco tu rs mcm kenyang plak..tgk Kenny Rogers rasa muak,tgk KFC,McD,pizza semua rasa mcm xleh masuk..kembang tekak plak..Encik Abah pun sama,padahal dia yg beriya nak g Jusco..last2 g makan nasi lemak kat kedai makan kwnnya..huhu..lagi puas..haha...

Di umur 27 tahun ni,me harap semoga semua urusan me dipermudahkan,zuriat,me tak minta dicepatkan..cuma me harap Allah tentukan apa yang terbaik utk me,Encik Abah n my family..tawakal dan berserah sahaja..usaha mmg ada,tp semuanya berbalik pada ketentuanNya..insyaAllah..

Friday, 8 November 2013

jangan tiru mcm saya

Assalamualaikum..

Semalam,setelah sekian lamanya tak menimbang berat badan sendiri,since me decide utk stop treatment sementara waktu..sekali timbang naik 3kg..huhuhu..nanges!!

Honestly,mmg me x jaga makan sgt sejak stop treatment hari tu..nasi mmg kurang la,tp me byk ambik makanan sampingan..mcm kek,aiskrim,roti canai,roti bakar..mcm3 lagi la..kebetulan skrg ni kwn kat ofis rajin ajak g lunch kat luar,mmg dgn riang dan gembiranya lah saya follow...masa makan tu rasa bersalah gak,tp belasah jek..mindset kata

 "bukan g jumpa doc pun,makan je la"

T_T

nampak sangat sebelum ni diet sebab takut kena marah dgn doktor..

U all,jgn tiru mcm sy ye..hoho..

Thursday, 7 November 2013

Kisah rakan : buatan orang?

Assalamualaikum..

Dua hari lepas me temankan my kawan satu ofis pergi berubat dgn seorang ustaz.. biarlah me namakan my kwn ni Cik M..Cik M ni umur lebih tua setahun dari me (28 thn), baru lepas putus tunang seminggu yang lepas..

Me n sorg lg kwn ikut la Cik M ni..kitorg gerak lepas Maghrib,sampai dalam kul 8.30mlm..xde sape pun masa tu..kitorg je..bila masuk tu me tgk ada sorg lelaki mcm ustaz duduk kat tgh ruang tamu, pakai kopiah, baju n seluar putih (mcm baju pakistan tu), n berjanggut panjang..kat ruang tamu rumah tu ada banner tulis rawatan metafizik..me duduk tepi je la..Cik M ni duduk depan ustaz tu n cerita apa masalah dia..actually ni kali ke tiga Cik M ni jumpa dgn ustaz ni..

Ustaz ni suruh Cik M duduk berlunjur..kemudian ustaz mula baca ayat2 al-Quran,mmg dia tgk al-Quran la masa tu,bacaannya pun lantang..kita boleh dgr..tetiba Cik M ni sendawa byk kali..n mcm nak termuntah..ustaz ni bagi mangkuk besar..n Cik M terus muntah..ustaz sambung lg bacaan Quran,sambil ckp "ada lagi tu,keluarkan terus...ada lagi..kalo kau tak keluarkan terus,kau akan meletup kat dlm badan dia..buka semua sendi2 dia..keluarkan habis" lama jugak..sampai la Cik M habis keluarkan muntah semua..kemudian ustaz bagi air n garam..utk minum n mandi..

Lepas Cik M habis berubat me rasa mcm teringin jugak nak scan bdn ni,kot2 ada gangguan ke apa..tp teringat plak kat pesan Encik Abah "teman je,jgn terlibat sama" terus x jadi..nanti lah,lain kali mungkin nak g ngan Encik Abah pulak..

Masa otw balik Cik M cerita,ustaz tu kata mmg ada org hantar 'sengkak', mcm pengahalang jodoh..masa mula2 Cik M g kat ustaz ni dia sekadar teman kan kwn dia je..tapi masa sesi berubat kwn dia tu,dia yg rasa lain mcm..n ustaz tu pun pndang dia semacam..ustaz tu berubat kan dia..keluar muntah darah! Masa tu dia ada berkawan dgn sorg lelaki,tp asyik bergaduh je..ustaz kata sebab 'sengkak' tu..last2 putus gak hubungan diorg..kali kedua dia pergi saje je nak scan,masa tu dia takde kwn dgn mana-mana lelaki,ustaz tu scan kata takde ape2..clear..tp bila Cik M ni bertunang,lepas seminggu bertunang Cik M jadi berubah, jadi panas baran n asyik nak gaduh dgn tunang je..sampailah minggu lepas,tunangnya tak tahan n ckp nak putuskan pertunangan..barulah Cik M rasa 'sengkak' tu dtg balik..n bila jumpa uztaz mmg betul benda tu ada..maksudnya benda tu ada bila Cik M ni berkwan dgn lelaki je..bila single benda tu hilang..

Hmm..me pun xtau nak komen benda2 mcm ni..tp sebab dah jadi depan mata kan..muntah2 semua tu..mungkin betul la..Wallahu a'lam..

*nama n latar belakang ustaz tu me rahsiakan sebab bukan me yang berubat,kalo me yang berubat nanti me akan cerita lagi..

Wednesday, 6 November 2013

First Anniversary

Assalamualaikum..

sumber : google

Me tak perasan 24 October hari tu genap setahun blog UmiSufi ni..belated anniversary la kiranya ni..huhu..

Me dlu masa belajar pernah ada blog jugak,tp bila dah kerja mcm takde masa nak update..nak update pun xtau nak cerita apa,sebab masa tu mmg rutin g keje balik keje je..lama2 me delete terus akaun blog tu..

Bila dah jadi TTC ni,memula dlu mmg stress sebab me rasa me sorg je yang dpt dugaan ni,me rasa sangat2 rendah diri..rasa tak sempurna..masa failed 1st cycle clomid tu me google la..kalau tak silap me masa tu  search keyword "dugaan menanti zuriat"...pastu me jumpa blog Irtiyah..me go thru dia punya cerita..and masa tu lah 1st time jumpa word TTC..ms tu xtau pun TTC tu maksudnya apa..pastu search plak TTC..n jumpa lah byk sgt blog TTC ni..n baru lah tau TTC tu maksudnya Trying To Conceive..bila dah baca byk blog TTC baru lah me tau yg sebenarnya bukan me sorg je ada masalah ni,n bukan me sorg je yg rasa tekanan demi tekanan menanti zuriat..me tau ramai lg yang berkongsi masalah dgn me ni...

Lama jugak me baca blog2 diorg ni..sampailah satu hari tu,xde kerja di ofis me try buat akaun blogspot..n 1st name yg ada dlm kepala masa tu adalah UMISUFI..hmm rasa mcm kelakar je bila baca balik 1st entry masa tu..biasalah buat dlm mood sedih kan..ayat sume sedih2 jek..masa tu konon2 nak buat entry mcm surat untuk Sufi (nama bakal anak,heheh) pastu bila dah tiba 2 3 entry rasa mcm susah je ..n terus buat entry biasa mcm diari jek..

Actually lepas baca blog rakan2 TTC lain,me jadi lebih positif..me tgk kwn2 TTC lain enjoy their life..cerita ttg career,aset,jalan-jalan n mkn2..n mcm2 lagi..me sedar hidup ni bukan kena fokus pada TTC je..byk lagi benda lain yg kita boleh buat n lakukan..jgn bazirkan masa kita dgn terlalu fokus pada TTC ni...

Pernah sekali me dalam dilema..actually UmiSufi bukan la nama me sebenar..UmiSufi tu wujud dlm blog je..me terfikir nak expose diri me sebenar..tapi bila fikir2 balik tak jadi plak..sebab bila expose diri kita sebenar,agak susah utk me luahkan perasaan dlm blog ni,sdgkan blog ni lah satu2nya tempat utk me luah kan perasaan..kdg2 me cerita pasal sakitnya hati dgn family, dgn family belah husband, dgn jiran2 or kwn2..sakit hati yg me takleh luahkan pada sesapa,yg takde sesapa fhm..so me luahkan kat sini je..tp kalo me expose diri me sbenar..me dah tak boleh bebas meluahkan rasa..takut2 mereka or kwn2 mereka terjumpa my cerita..n jadi lain pulak..so biarlah UmiSufi menjadi UmiSufi di sini je...

Terima kasih gak pd kwn2 yang byk komen n bg nasihat kat me n memeriahkan lagi blog ni..terutama pada Sue, iwannabeumie,sweet tooth,yani, iya, L..n lain2...

hihi..mcm nak bg ucapan dpt award plak..

mcm poyo je..mcm poyo je..hehehe..

Akhir sekali, tak terlewat rasanya nak ucap Salam Maal Hijrah..semoga tahun baru membawa sinar kebahagiaan pada kita semua..

Friday, 1 November 2013

cross stitch

Assalamualaikum..

Siapa tau cross stitch? Alaa..yg jahit pangkah2 tu..me skrg tgh mencari buku contoh utk buat cross stitch tu,dah lama dah cari..kat kedai buku Popular,MPH, n mcm2 lagi kedai buku me cari..tp tetap x jumpa..hmm dah ketinggalan zaman sangat ke cross stitch ni ye? 

Me suka sangat buat cross stitch ni..leka kalo dpt buat,tp tu la..sygnya takde buku contoh dah..dlu masa kat Kuching me ada buat satu,buku contoh tu Encik Abah pinjam dekat library sekolah dia..tp sempat buat satu je la..bila pindah Johor pulang balik buku tu,tak terfikir pulak nak fotostat..mmg cantik2 gambar dlm buku tu..terbayang2 sampai skrg..huhu..


Ini la cross stitch pertama n terakhir me buat..amik masa lama jugak ni,lebih kurang 6 bulan kot..sebab byk kali terbengkalai..hehe..hasil ni pun tak frame kan lg..ada simpan je dalam laci..nanti pindah rumah sendiri nak frame kan la.. :)

Hari tu ada jumpa sorg akak ni,jual buku2 craft kat FB..tanya dia ada jual buku cross stitch x..dia tanya balik cross stitch tu apa?huhu..sedihhh...siapa tahu mana nak cari buku contoh mcm ni lagi?