Thursday 29 January 2015

Tips : Bawa bekal ke pejabat

Assalamualaikum..
Sejak-sejak duduk dgn Encik Abah semula ni mmg me bawa bekal setiap pagi, untuk me n untuk Encik Abah..actually tradisi bawa bekal ni mmg me dah praktikkan sejak awal2 kawen dlu,masa bertugas di Kuching,sbb makanan di cafe tak menepati citarasa kami,jadi kami bawa belakan je..

Sebenarnya bukan mudah nak bawa bekal ke pejabat ni..mengikut pengalaman me, ada beberapa tips untuk bawa bekal ke pejabat

1.Memerlukan keazaman yang tinggi
Bukan mudah..kena bangun awal pagi, kena bawak extra beg untuk letak bekal, balik kerja kena kemas n basuh bekas makanan pulak..kalo xde azam yang tinggi, terus decide nak quit je..beli kat cafe lg senang

2.Persiapan awal
Balik pasar terus bersihkan n siang lauk-lauk..asingkan siap2 simpan dlm bekas kecik2 sebelum simpan dlm peti sejuk..nt nak masak dah mudah,capai aje..biasa me untuk sarapan me siapkan sebelum tidur, blend segala bawang n lada..lembutkan ayam/udang/sotong..esok pagi2 tinggal campak dlm kuali/periuk je..untuk tengah hari pulak adalah makanan untuk makan malam sebelumnya...lauk untuk makan malam tu asingkan siap2 untuk bekal tengah hari..
 
contoh bekas kecil simpan rencah untuk sarapan (sotong,udang, isi ayam) credit

3.Pemilihan bekas makanan
Bekas makanan haruslah menarik, ringkas n dpt menampung makanan tanpa tertumpah..supaya kita x rasa jemu n leceh nak bawa bekal..tupperware pun byk pilihan,ada yang bertingkat, ada yang byk compartment..tapi pd pendapat me, untuk makanan berkuah, tupperware agak x sesuai..sbb minyak2 dr kuah tu masih boleh tertumpah jika bekas makanan terbalik..me beli bekas jenis airtight di kedai DIY,harga tak sampai RM10..terbalik pun tak kisah..

bekas comel yang dibawa setiap hari,beli kat DIY
4. Sila jemu dengan makanan kantin/cafe
Biasanya menu kat kantin/cafe sama je setiap hari..nak makan pun dah jemu..jadi lg baik bawa bekal, bole ikut tekak sendiri

5. Masak menu yang simple
Senang citer, menu yang kita dah pakar la..pejam mata pun bole masak..hehe...jadi cepat je siap masak tu..kalo nak cuba masak menu baru,cuba masa weekend..nak masak nasi kerabu ke, siakap 3 rasa ke..ha...masa weekend la nak masak sambil baca buku (buku resipi..hehe)

6.Reward diri 1 hari
Dalam seminggu,pilih la satu hari untuk rehat..pergi keluar makan dgn kawan2 kat luar..cuba makanan baru atau kedai makan baru..tak la rasa terperap je kat opis kan..biasa me reward diri hari khamis..sarapan beli kat kantin (amik peluang oder my feveret teh tarik) n khamis balik awal,g kluar makan2 ngan Encik Abah..

Jadi,sahut la seruan kerajaan agar kita bawa bekal ke pejabat.. JOM BAWA BEKAL!
 
 
   

4 comments:

  1. Assalam sufi,
    iols memang tetiap hari masak bekai untuk hubby
    bekpes memang setaip hari laaaa
    lunch tu ja kekadang
    TAPI iols memang masak untuk hubby sajork
    he3
    ater iols nyer lunch mate sedeh pulop kalo iols tak luch sesame gite2
    kenkonon2 la kan 2:P

    ReplyDelete
  2. Klu saya, tips no 4 tu x bleh buat sbb kantin kat tmpt keje saya tetiap hari msk sedap2. Menu pon lain2. Hehe..

    ReplyDelete
  3. nana pun kadang2 bekalkan suami makanan..
    salam perkenalan sis :)

    ReplyDelete
  4. tips yg menarik ummi sufi ..thnks 4 sharing...
    jemput singgah blog sy http://dsupermama.blogspot.com

    ReplyDelete